Çekirdek siyahlaşan patlıcan yenir mi?,
Patlıcanlar kesildikten sonra "enzimatik esmerleşme" denilen bir süreçten geçerler, yani beyaz renkli patlıcan dilimleri hava ile temas ettikten sonra kahverengileşmeye başlar. Oksitlenmiş patlıcanı doğru sakladığınız sürece yemek tamamen güvenlidir. Bozulmuş patlıcan nasıl anlaşılır?,
Cilt Rengi: Taze patlıcanlar parlak ve canlı renkte olmalıdır. Solmuş veya mat bir cilt kötü bir işaret olabilir. Pürüzsüzlük: Patlıcanın cildi pürüzsüz olmalıdır. Kabukta kesikler, lekeler veya yumru izleri varsa, bu patlıcanın kötüleştiğini gösterebilir. Çekirdekli patlıcan kullanılır mı?,
Patlıcan, birçok yemek çeşidini yapmak için kullanılabilen çok yönlü bir sebzedir. Patlıcanın ortası, tohumlarını tutan yumuşak, etli bir çekirdeğe sahiptir. Patlıcan yemek için tohumları çıkarmanız gerekmez, ancak bazen patlıcanı pişirmeden önce kurtulmak isteyebileceğiniz acı bir tada sahiptirler. Patlıcan siyahlığı nasıl geçer?,
Doğradığınız ya da kestiğiniz patlıcanları, limon sıkılmış ve bir tutam tuz katılmış soğuk suyun bulunduğu derin bir kap içerisinde bekletebilirsiniz. Limon, patlıcanların kararmasını önlerken tuz ise patlıcanın kendine has olan acılığını azaltacaktır. Patlıcanda renk bozukluğu neden olur?,
Meyvelerde şekil ve renk bozukluğu. Nedeni: Düşük ve yüksek sıcaklık, düşük nem, demir (Fe), bor (B), kalsiyum (Ca), potasyum (K) dengesizliği ve düşüklüğünden kaynaklanır. Patlıcan buzlukta bakteri üretir mi?,
Saklama da bozulma gibi bir sıkıntı olmuyor ama çok zararlı. Közleme, kızartma gibi işlemlerle buzlukta saklandığında bakteri üretiyor. (Doktor arkadaşımdan öğrenmiştim) Çiğ olarakda tüm sebze ve meyvelerin saklanması zaten önerilmiyor. Patlıcanın iyi olduğunu nasıl anlarız?,
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur. Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin. Buruşmuş patlıcan yenir mi?,
Eğer patlıcanın üzerinde iz kalıyorsa taze anlamına geliyor. Üzerinde beyaz lekeler bulunan ve hafif çatlaklar olan patlıcanları almayın. Buruşmuş ve kırışmış patlıcanlar da satın alınmamalı. Patlıcan neden çekirdeklenir?,
Killi ve ağır topraklar uygun değildir. Gübreyi çok sever. Bol su ister. İyi sulanmayan patlıcanlar acı olur ve çabucak çekirdeklenir. Çekirdekli patlıcan kurutulur mu?,
Gaziantep'te patlıcanlar kurutulmaya hazırlanırken önce çekirdeklerinden ayrıştırılır ve iplere dizilerek bol miktarda güneş alan çatılarda, teraslarda veya balkonlarda kurutulmaya bırakılır. Bu şartlarda ortalama 10 veya 12 gün içinde kurumuş olurlar. Gölgede ise bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir. Patlıcanlara neden eggplant denir?,
İngilizcede patlıcan için kullanılan diğer kelime ise eggplant. Sebebi, ABD'de ilk giden patlıcanların beyaz olup yumurtayı andırmaları. Patlıcanda nikotin var mı?,
İçeriğindeki doğal nikotin ile sigarayı bırakmak isteyenlere kolaylık sağlar. Zengin demir kaynağı olan patlıcan sapı, yorgunluğun giderilmesinde etkilidir.